En revolution inom rekrytering

Sverige lider just nu arbetskraftsbrist, i Stockholm är det värre än någonsin tidigare enligt Stockholms Handelskammare. Detta är så klart ett guldläge för kandidater att se över sin position på marknaden. De som letar kandidater är många men kandidaterna är få.

Vi har nu alltså gått från arbetstagarens marknad till en knappt hållbar ekvation för många arbetsgivare.

Samtidigt har antalet rekryteringsfirmor bara i Stockholm vuxit med ca 800 stycken på bara några få år, många ser sin chans att tjäna en slant på den rådande situationen. Trots att så många nya firmor har tillkommit har utvecklingen på rekryteringsmarknaden dock stått helt still. I princip alla jobbar på likadant sätt; man har sin kandidatpool som man vårdar och flyttar runt mellan kunder med jämna mellanrum. För detta tar man betalt genom en klassisk modell – månadslönen * X antal månader.

 

Vetenskapen säger nej

När det kommer till provisioner, och det är ju precis vad nämnda affärsmodell är, är vetenskapen väldigt tydlig. Höga provisionsgrader leder till minskad kvalitet i arbete och sämre arbetstillvaro. Det känns ju faktiskt ganska intuitivt. Om jag bara betalar för att få någon rekryterad så är det ju precis det min leverantör kommer att se till. Det av en handläggare som troligtvis är tämligen pådriven av sin chef för att kunna debitera. Har handläggaren då egen provisionslön på detta, vilket inte är otroligt, hamnar rimligen fokus väldigt snabbt på fel saker – det blir viktigare att tillsätta en person istället för att tillsätta rätt person.

Best PracticeOvanpå detta blir det viktigt att kunna debitera så mycket som möjligt vilket många gånger leder till att de kandidaterna du har tackat nej till säljs till en branschkollega eller konkurrent.

På Bisfront tycker vi att detta låter väldigt underligt, och kanske inte helt snyggt heller. Du betalar för att ett arbete utförs, men får inte ensamrätt till det arbetet. Du får faktiskt inte ens tillgång till hela arbetet! Vi tycker att det är mycket mer rimligt att du inte bara får eventuella tillsättningar utan också hela processen som leder fram till en sådan tillsättning – jobbet tar ju faktiskt ungefär lika lång tid för oss att utföra oavsett om du väljer att anställa en extra person eller ej, och kandidaterna de är ju framplockade för dig – då skall de givetvis också bo i din kandidatpool inte i vår

HR har inget med rekrytering att göra

En annan sak som väldigt skarpt skiljer oss på Bisfront från alla rekryteringsbolag är att vi inte anser att Human Resources har något med rekryteringar att göra. HR handlar ju om allt annat, hur mår personalen, hur kompetensutvecklar vi dem, hur nyttjar vi dem på bästa sätt. HR är en fantastiskt viktig strategisk del av ert företag om ni hanterar dem korrekt – men det gör inte att de bör ha något med rekrytering att göra.

Vad är det egentligen du gör när du rekryterar? Du måste börja med att prospektera – vad finns det för heta kandidater, vilka är de, vad kan de osv. Sedan måste du ta kontakt med dem för att egentligen pitcha dig själv, ditt bolag och tjänsten. Sist men inte minst måste du under en eller flera intervjuer också göra en tvåvägs behovsanalys. Är personen rätt för oss, för teamet och för mig som chef – samt är vi rätt för personen? Den sistnämnda frågan är superviktig för att du skall ha lojala anställda som stannar länge och inte byter arbete vart och vartannat år.

Prospektering, pitch och behovsanalys, det är vad säljare är upplärda att göra och gör varje dag – flera gånger om. Ingen av dessa delar är innefattade på personalvetarprogrammet på högskolan. Vidare är det ju en fördel om det är en “peoples person” som tar de där första kontakterna med kandidater. Säljare är experter på att få ut information av folk utan att verka vare sig hotfulla eller stela. Det handlar helt enkelt om att se till att rätt person utför rätt uppgifter – då blir arbetet bättre utfört och med större effektivitet.

Jobb väljer man på chef

Enligt de senaste mätningarna är den viktigaste faktorn till att man väljer ett jobb chefen. Det är personen som kommer att betyda allt för hur jag trivs och utvecklas på jobbet. 69 % av den svenska arbetsstyrkan anger detta som den viktigaste punkten när man väljer arbete. Kikar man mer specifikt bland konsulter av alla de slag så går den kvoten upp till ca 87 %.

Detta gör att vi är benhårda – vi eller er HR tar inte den första intervjun – det skall rekryterande chef göra. Det är också den enda personen som på ett faktiskt adekvat sätt kan avgöra hur en person fungerar i teamet. För som jag brukar säga till mina kunder; “Det spelar ingen roll om jag levererar Einstein till dig, passar inte han med den Oppenheimer du redan har anställt så kommer det inte bli hållbart ändå”. Därför är det viktigt att rätt person träffar kandidaterna först.

All övrig kontroll går faktiskt precis lika bra att ta via en telefonintervju utförd av en säljare, det bygger också ett väldigt bra underlag för rekryterande chef när väl intervjun skall äga rum.

Vill ni veta mer om hur vi arbetar med våra kunder och vad vi skulle kunna göra för er? Lämna era kontaktuppgifter så återkommer våra affärskonsulter inom kort.

av Fredrik Ericson

Fredrik är en konsult och strateg ut i fingerspetsarna. Innan han kom till Bisfront har han en bakgrund som VD, managementkonsult och arbetade flera år inom finansbranschen. Fredrik brinner för försäljning och inte bara själva affären utan hela resan till affär samt strategin och metodiken bakom. Fredrik kom till Bisfront 2015 och är en av delägarna och arbetar som VD för bolaget.

Dela med sig: Facebook, Twitter